[ ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ. Αν διαπιστώσετε απρεπείς διαφημίσεις, παρακαλούμε ενημερώστε μας αμέσως]

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΕΓΓΡΑΦΗ

ΜΕΛΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Νοιάζομαι e -Ένωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών noiazomai.tripod.com

 Μας το έστειλε ο Σωτήρης Γ.

Από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 16 Νοεμβρίου 2003

Τα Ελληνικά αποκτούν νέους λάτρεις

Ολοένα και μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για

τη διδασκαλία τους από τη Χιλή έως το Βλαδιβοστόκ

Α. Ν. Κουναδη

Καθηγητού ΕΜΠ-Ακαδημαϊκού

Αφορμή για ό,τι ακολουθεί έδωσε η πρόσφατα δημοσιευθείσα στον ελληνικό Τύπο πληροφορία ότι στην Αυστραλία παρατηρείται τελευταίως κάμψη του ενδιαφέροντος για εκμάθηση της ελληνικής. Αλλά και στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο κατάργησης εδρών ελληνικών σπουδών σε διάφορα Πανεπιστήμια. H αναστροφή αυτού του κλίματος φαίνεται δυσχερής παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ομογένειας και διαφόρων άλλων φορέων, όπως π.χ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σ. Ωνάση. Το πρόβλημα θα πρέπει ν' απασχολήσει περισσότερο την Ομογένεια, τις επιχώριες Αρχιεπισκοπές και κυριώτατα την ελληνική Πολιτεία.

Αντίθετα, όμως, από τις προαναφερθείσες χώρες, τα τελευταία χρόνια άρχισε ένας ευνοϊκός άνεμος να πνέει υπέρ της διδασκαλίας τόσο της αρχαίας όσο και της νεοελληνικής γλώσσας σ' ολόκληρο τον κόσμο, από τη μία άκρη της γης, τη μακρινή Χιλή, μέχρι την άλλη άκρη της, το Βλαδιβοστόκ. Πρόσφατα διαβάσαμε στον Τύπο ότι στο Τόμσκ της Σιβηρίας o Ρώσος Δημήτρης Ματούχιν διδάσκει την Ελληνική Γλώσσα στο εκεί νεοϊδρυθέν Κέντρο Πολιτισμού. Νέες έδρες ελληνικών σπουδών ιδρύονται ή υπάρχουσες ενισχύονται στη Νότιο, Κεντρική και Βόρειο Αμερική. Η λειτουργία δεκάδων εδρών Νεοελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής Χερσονήσου δείχνει το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και την αγάπη πού εκδηλώνεται στις χώρες αυτές, για τις κλασσικές σπουδές και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Από τη Γρανάδα και την περιοχή των Βάσκων, μέχρι το Καράκας της Βενεζουέλας και από τη Λισσαβώνα μέχρι το Μπουένος Άϊρες τα αμφιθέατρα Νεοελληνικών Σπουδών φιλοξενούν φοιτητές πού επιθυμούν να μάθουν τη σύγχρονη Ελληνική γλώσσα. Μόνο στην Ισπανία, όπου από το 1997 ιδρύθηκε Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, λειτουργούν 20 Πανεπιστημιακές Έδρες, Τμήματα Σχολών και Ινστιτούτα, ενώ τα Νέα Ελληνικά είναι μάθημα επιλογής για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Μεξικού, της Χιλής, της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ή ύπαρξη αποδήμου Ελληνισμού στη Λατινική Αμερική έχει συμβάλει στην εκεί εμπέδωση και διάδοση των Νεοελληνικών Σπουδών. Οι λόγοι αυτής της “αναγέννησης” των Ελληνικών Σπουδών στην Ισπανία και Πορτογαλία είναι οι ίδιοι με εκείνους της Λατινικής Αμερικής, αν και ή παρουσία των Ελλήνων στην Ιβηρική Χερσόνησο είναι μικρή. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία, διότι σε χώρες με έντονη ελληνική παρουσία, όπως π.χ. η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, υπάρχουν κέντρα εκμάθησης της Ελληνικής. Οι δυνατότητες μάλιστα για τη διάδοση και ενίσχυση της διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών κ. Γιώργος Μορφακίδης.

Το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα σε ισπανόφωνες χώρες φαίνεται ότι υπήρξε σοβαρό κίνητρο για την κατάρτιση προγράμματος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας με την ονομασία “Hellenic Quest”. Το Πρόγραμμα αυτό άρχισε εδώ και λίγα χρόνια να διανέμεται παγκοσμίως από το τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ σε ισπανόφωνους άλλα και αγγλόφωνους. Αξίζει ακόμη να μνημονευθεί το σημαντικό έργο για την μέσω προγράμματος Η/Υ αποθησαύριση του πλούτου της ελληνικής γλώσσης, πού έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ιρβάϊν της Καλιφόρνιας. Στο πρόγραμμα αυτό που φέρει την ονομασία “Ίβυκο”, έχουν ήδη καταγραφεί πολλά εκατομμύρια λεκτικών τύπων της χώρας μας, ενώ παράλληλα έχουν ταξινομηθεί 8.000 συγράμματα από 4.000 αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν τον εκπληκτό αριθμό των 90 εκατομμυρίων.

Νέες πανεπιστημιακές έδρες

Στις νεαρές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως, Ουκρανία, Γεωργία Ουζμπεκιστάν, Λευκορωσία, Μολδαβία, Κιργιζία, Λεττονία, Εσθονία κ.ά. ιδρύονται πανεπιστημιακές έδρες, κέντρα ελληνικών σπουδών, ακόμη και ιδιωτικά σχολεία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ σε ορισμένες από αυτές τις χώρες άρχισε ήδη ή σύνταξη λεξικό των αντιστοίχων γλωσσών τους με την Ελληνική. Εξ άλλου, αρκετές ιδιωτικές σχολές, πού ίδρυσαν Έλληνες επιχειρηματίες, λειτουργούν σε όλες τις Βαλκανικές Χώρες. Στην Ευρώπη αξίζει μετά άλλων να μνημονευθούν: οι Ελληνικές διάλεκτοι της Νοτίου Ιταλίας, ή λειτουγούσα από δεκαετίας και πλέον Ελληνική Ακαδημία της Βασκωνίας στην Ισπανία, ή προ ολίγων ετών ενίσχυση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα Γυμνάσια και Λύκεια της Γαλλίας μετά από απόφαση του γνωστού φιλέλληνος υπουργού Παιδείας κ. Ζάκ-Λάνγκ. Δέον να επισημανθεί ότι σε σχολεία της Μέσης Εκπαιδεύσεως αρκετών χωρών της Ε.Ε. ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών εβδομαδιαίως είναι διπλάσιος των αντιστοίχων ωρών διδασκαλίας των ελληνικών σχολείων.

Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καθιέρωση του 2001 ως Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου του 2000 στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στο προοίμιο της αποφάσεως αυτής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα έξης: Η εκμάθηση των κλασικών γλωσσών, ιδίως των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών, μπορεί να διευκολύνει την εκμάθηση άλλων γλωσσών. Αρκετά χρόνια πριν η γνωστή Γαλλίδα Ακαδημαϊκός Jacqueline de Romilly είχε πει: “Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, γιατί ή Ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα απ' όλα να καταλάβουμε τη δική μας γλώσσα”. Πολύ τιμητικά για τη γλώσσα μας είναι επίσης όσα ανέφερε η κυρία Vivian Reding, αρμόδια για την Παιδεία και τις γλώσσες επίτροπος της Ε.Ε. σε μήνυμα της που αναγνώσθηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς στην Παλαιά Βουλή στις 11/06/2002. Στο μήνυμα της αυτό, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η μελέτη της Ελληνικής Γλώσσας και των πολιτιστικών επιτευγμάτων παραμένει θεμελιώδης προϋπόθεση για οποιαδήποτε εις βάθος ερευνά σε ποικίλα πεδία, όπως η Φιλοσοφία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Ρητορική και φυσικά η Λογοτεχνία.

Μέσο ανθρωπιστικής παιδείας

Με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2001 ως Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, η Ακαδημία Αθηνών εξέδωσε ψήφισμα στο όποιο, μεταξύ άλλων, τονίζει την ανάγκη ουσιαστικότερης παρουσίας στην Παιδεία των μοναδικής αξίας κειμένων της κλασικής ελληνικής Γραμματείας ως εκπαιδευτικών αγαθών της ανθρωπότητος. Η αξία των κειμένων αυτών και η τελειότητα της Ελληνικής γλώσσας είχαν εξαρθεί από τους Ρωμαίους ως μέσον ανθρωπιστικής παιδείας, η δε συμβολή τους κατά τον 14ο αιώνα και μεταγενέστερα στην Αναγέννηση των Γραμμάτων και Τεχνών υπήρξε καθοριστική. Χαρακτηριστική ήταν ή φράση του Κικέρωνα: “όταν ομιλούν οι θεοί, χρησιμοποιούν την Ελληνική γλώσσα”.Ο κορυφαίος Γερμανός ποιητής Γκαίτε όταν άκουσε στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης τα Ευαγγέλια σ' όλες τις γλώσσες είπε: “Η Ελληνική αντήχησε, άστρο λαμπρό μέσα στην νύχτα”. Εν κατακλείδι δε του ψηφίσματος, η Ακαδημία Αθηνών απευθύνει έκκληση προς την Ελληνική Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποίαν ζητεί, όπως “προβούν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την καθιέρωση και αναβάθμιση της διδασκαλίας των αρχαίων αυτών κειμένων στα σχολεία της Μέσης Εκπαιδεύσεως των Ευρωπαϊκών χωρών, δίδοντας έτσι η Ελλάδα το εμψυχωτικό παράδειγμα προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς το οφείλει, αφού βεβαίως δώσει πρώτη αυτή το παράδειγμα”.

 

Ο Ακαδημαϊκός Φ. Ρ. Αντράντος

Θα ήταν σοβαρή παράληψη να μη μνημονεύσω το μεγάλο Ελληνο-Ισπανικό Λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, μέχρι των χρόνων του Ιουστινιανού, του οποίου η έκδοση έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια, από ομάδα Ισπανών Ελληνιστών, με επικεφαλής τον Ακαδημαϊκό-Καθηγητή κ. Φ. Ρ. Αντράντος. Για το μνημειώδες αυτό έργο, ο κορυφαίος αυτός διεθνούς εμβέλειας ελληνιστής, πρόκειται να τιμηθεί από την "Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά", σε εκδήλωση την οποία οργανώνει για τη διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας, το πρωί και απόγευμα της Τρίτης 18 Νοεμβρίου 2003, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.