ΠΑΝΑΓΙΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ

Κατά την Ιερή παράδοση, η θαυματουργός Αγία Εικόνα της Παναγίας "Η Ιεροσολυμίτισσα" έχει αγιογραφηθεί τον παρελθόντα αιώνα θαυματουργικώς! Φέρει χρονολογία 1870 και έχει το εξής ιστορικό:

Υπήρχε τότε μία αγιογράφος Μοναχή, που λεγόταν Τατιανή. Σε αυτή φάνηκε σε όραμα μία γυναίκα και της είπε: "Αδελφή Τατιανή, ήλθα να με ζωγραφίσεις". Η Τατιανή απάντησε: "Ευλόγησον, αδελφή, αλλά εγώ είμαι αγιογράφος και όχι ζωγράφος". Και η επισκέπτρια της λέγει: "Τότε να με αγιογραφήσεις". Η Τατιανή εξεπλάγη με το θάρρος της ξένης και απεκρίθη: "Δεν έχω ξύλον (σανίδι), πού να σε ζωγραφίσω;". Και τότε η επισκέπτρια Μοναχή της δίνει ένα σανίδι αγιογραφήσεως και λέγει: "Ζωγράφισε"! Αλλά, ζωγραφίζουσα η Τατιανή τη Μοναχή, είδε τα άμφιά της να γίνονται χρυσά, το πρόσωπό της να λάμπει πολύ και την ήκουσε να λέγει: "Ω, μακαρία Τατιανή, μετά τον Απόστολον και Ευαγγελιστήν Λουκάν, θα με αγιογραφήσεις πάλιν συ". Η Τατιανή αντελήφθη τότε ότι αγιογραφούσε την Παναγία! Εταράχθη και εξύπνησε!

Αμέσως έσπευσε στην Ηγουμένη και της διηγήθηκε το όραμα. Η Ηγουμένη δυσπίστησε και της είπε να πάει να κοιμηθεί και αύριο να αγιογραφήσει μία εικόνα της Παναγίας. Καθώς όμως επέστρεφε, είδε να βγαίνει φως από εκεί, πήγε και πήρε την Ηγουμένη και μαζί εισήλθαν εις το φωτεινό και ευωδιάζον κελί, όπου είδαν εκπληκτικότερο θαύμα! Η Εικόνα του οράματος ήταν μέσα στο κελί, πραγματική Αχειροποίητη Αγία Εικόνα της Παναγίας!

Μετά από αυτά, παρουσιάζεται πάλι η Παναγία στη Μοναχή και λέγει: " Να με κατεβάσετε κάτω εις το σπίτι μου, εις τη Γεσθημανή" το οποίον και έγινε. Έκτοτε η Αχειροποίητος Αγία Εικόνα της Παναγίας "Η Ιεροσολυμίτισσα", βρίσκεται στο Ιερό Προσκύνημα του Θεομητορικού Μνήματος της Γεσθημανής και θαυματουργεί!

Η θαυματουργική Εικόνα των Αγίων Τόπων βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα, στον (άδειο βέβαια) Τάφο της Παναγίας στη Γεσθημανή.